duminică, 12 septembrie 2010

Weekend culinar

Weekendul asta am facut celebrele ,,blueberry muffins". Ele sunt de fapt cele mai cunoscute briose, briosele clasice, daca vreti. Am folosit aceeasi reteta ca la cele cu zmeura. Delicios! Uitati-va ce a iesit:
Apoi, am facut Tiramisu. Asta e o prajitura care noua de place foarte mult. Se face usor si are mereu succes. Ce ne trebuie:

6 cafele mari si foarte tari - cafeaua este de fapt cea mai importanta parte a Tiramisu-ului. Cu cat e mai tare, cu atat aroma de cafea se imbina mai bine cu crema dulce si da acea savoare care ne place cel mai mult la un Tiramisu bun
3 oua
6 linguri de zahar
400 g branza mascarpone ca aceasta:
1 punga de piscoturi de sampanie
cacao pentru ornat

Cum se face:

Facem cafeaua si o lasam la racit. Se separa albusurile de galbenusuri. Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul pana se obtine o crema alb-galbuie si tare, care se tine de lingura.
Se adauga branza mascarpone si se amesteca pana se omogenizeaza.Separat se bat albusurile spuma si apoi se incorporeaza si ele in crema de mai sus. Apoi luam piscoturile si le inmuiem in cafea. Se inmoaie repede, doar le bagati si le si scoateti. Daca le tii prea mult se vor face faramite si nu veti mai avea ce sa scoateti din cafea :) Piscoturile muiate se pun unul langa altul in tava.
Peste primul rand de piscoturi se pune jumatate din crema. Apoi mai punem un rand de piscoturi si restul de crema si la final pudram cu cacao pe deasupra.
Si am mai facut ceva: un chec de carne si ciocanele de pui cu prune si ceapa. Va dau retetele dar nu am poze... Va trebui sa ma credeti pe cuvant :)
Asadar sunt doua retete pe care le incerc prima data. Am luat de pe net, desigur.
Pentru checul de carne ne trebuie 500 g carne tocata,preparata ca pt chiftele (cu 3 catei de usturoi, 2 oua, verdeata, sare, piper, 2 felii de franzela inmuiata in apa si stoarse bine, un cartof mare dat pe razatoarea mica), 3 oua fierte tari, cascaval ras, unt si pesmet pentru tapetat tava.
Tapetam o tava de chec cu unt si pesmet, apoi punem jumate din cantitatea de carne tocata. Taiem ouale in jumatati pe lung, jumatati pe care le asezam una langa alta, pe mijlocul checului, apoi punem al doilea strat de carne tocata. Presaram cascavalul ras si dam la cuptor, la foc mic (ca sa se intrpatrunda aromele) cca 45 de min - 1 ora. E o alternativa foarte buna pentru facut sanvisuri evitand mezelurile. Eu nu am avut, dar daca aveti si va place, puteti pune multa ceapa verde, sau putetu sa faceti checul cu mai putina carne si mai multe vegetale, respectiv puneti mai multi cartofi, mai multa ceapa verde, marar, patrunjel si morcov si doar 200g carne. Iese mai pufos si plin de vitamine si poate asa mananca si copii morcovi fierti :)

Ciocanelele de pui cu ceapa si prune sunt o chestie minunata, daca va place gustul mancarii chinezesti. Nu e o mancare chinezeasca dar aduce la gust si arata bestial. Si asa cum v-am promis mereu, e extrem de usor de facut.
Iei cateva cepe rosii (eu as zice mai multe, ca o sa paţiţi ca noi si la sfarsit o sa va bateti pe ele :)), le tai in doua si le arunci intr-o tava. Doua maini de prune se taie in doua, se scoate samburele, se pun si astea-n tava. Ciocanelele de pui (cat e intr-o caserola din aia de supermarket) se cresteaza cu cutitul si, inainte de a fi aruncate la randul lor in tava, se trec printr-o farfurie in care e niste sos de soia. Daca aveti, n-ar strica si un alt fel de sos chinezesc peste toata treaba. Eventual iute, daca va place.
Acestea fiind zise, se baga tava in cuptor, vreo ora, pana pulpele sunt rumene. Si nu e nevoie sa faci nimic. Poate doar sa intorci carnea, daca vrei o crusta pe toate partile.
Asta a fost weekendul meu culinar!

Un comentariu:

  1. vai..in ce fel arata Tiramisu...sincer nu am mancat niciodata..dar o sa fac sa vad si eu cum e..oricum cred ca e delicoasa...mi-e postaaa:(

    RăspundețiȘtergere