vineri, 3 septembrie 2010

Strudel cu mere

Ehe... am ajuns si la reteta de strudel. Nu ca ma laud, dar fac un strudel minunat! E chiar mai bun decat cel din Austria :) Rog prietenii sa confirme!

Ce va trebuie pentru a face o tava (3 bucati) de strudel:
Pentru foietaj
un pachet de foi de placinta din comert
80 g pesmet
70 g zahar
1 lingurita scortisoara
200 g unt topit - reteta originala era cu 100 g unt topit insa eu am observat ca nu ajunge

Pentru umplutura
150 g zahar
o lingurita scortisoara
50 g unt topit
50 g stafide
2 linguri migdale curatate si faramitate (daca nu aveti, nu e problema, merge si fara)
zeama si coaja de la jumatate de lamaie
2 plicuri zahar vanilat sau o esenta vanilie
o lingura de faina
5 mere mari, curatate si taiate in bucati mari (cam 1 kg)

Va mai trebuie zahar pudra pentru ornat, inghetata sau sos de vanilie daca vreti.
Cum se face:
Incalziti cuptoul la foc mare sau la 200 gr C.
Se spala merele, se curata de coaja si se taie precum cartofii ,,wedges". Intr-o tigaie destul de mare se pune untul sa se topeasca si se adauga merele. Acestea trebuie sa se patrunda, asa ca se vor lasa acolo cam 8 minute in total. Dupa cateva minute se adauga zaharul si zaharul vanilat, apoi stafidele si migdalele, scortisoara si amestecati. Intr-un mic bol puneti zeama de lamaie, coaja si faina. Ce rezulta se adauga peste mere. Se da la o parte de pe foc si se lasa la racit. Daca vreti puteti sa puneti totul pe o tava metalica: se va raci mai repede.

Cat timp se racesc merele pregatim foile. Asta e partea cea mai grea a acestei retete. Se amesteca pesmetul cu zaharul si scortisoara, se ia prima foaie de placinta si se unge bine cu unt topit pe o parte. Apoi se pudreaza cu amstecul facut mai devreme.
Asta e amestecul:
Se ia urmatoarea foaie. Se unge bine pe ambele parti si se pudreaza tot asa. Se fac in acest fel 4 foi care se pun una peste alta. Apoi se pune compozitie de mere de-a lungul uneia din laturile mici si se ruleaza. Nu puneti foarte multe mere! Nu vreti sa se rupa foile. Dar nu puneti nici prea putine, ca nu vreti sa fie un strudel ,,sarac". Repetati operatiunile de mai sus pentru toate cele 3 rulouri. Mie atat imi ies din cantitatile de mai sus.
Puneti o hartie de copt in tava si puneti rulourile peste hartie. Strangeti putin la capete ca sa nu iasa compozitia. Se coace la foc mediu cam 30 min. Adica daca aveti cuptor cu gaz trebuie sa faceti focul mai mic cand puneti strudel-ul in cuptor. La cuptoul electric e mult mai simplu.
Asa arata scos din cuptor:
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu