joi, 16 februarie 2012

Gulas

Imi era pofta de cava deosebit si mi-am amintit ca nu mai facusem de mult gulas. Am o reteta delicioasa, care, surpriza!, le place chiar si copiilor mei. Fac gulasul in ceaun pentru ca am observat ca iese mai bun, de aceea am adaptat cantitatile la ceaunul meu.

Ce ne trebuie:

0,5 kilograme pulpă de vită sau puteti cumpara ceea ce se numeste ,,gulas" in galantarul de la supermarchet
1/2 kilograme de cartofi
1 ceapa mare
1 ardei gras si unul kapia (frumoşi ar fi roşii)
1 ardei iute (după ce aţi verificat că cei roşii nu sunt  iuţi si depinde de cine mananca. Sincer, daca gulasul nu e un pic picant, nu e gulas :))
1 conserva de roşii decojite sau 3 rosii proaspete
ulei pentru prajit
1 lingura de boia de ardei dulce
o lingurita rasă de chimen
2-3 frunze de dafin (opțional)
o legătură de pătrunjel - eu nu pun decat in farfurie, cand mancam - copiilor nu le place cu patrunjel
o linguriţă de zahăr

Cum se face:

Tăiaţi carnea de vită în cuburi potrivit de mari, asta daca nu cumva ati luat carne de gulas care e deja taiata. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în peştişori, nu foarte subţiri. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi  mărişoare. Lăsaţi cartofii într-un vas cu apă să nu se înnegrească. Curăţaţi ardeii graşi şi tăiaţi-i în pătrate mari. Procedaţi la fel cu cei mici dar pe care îi tăiaţi mai mărunt. Eu scot semintele de la ardeiul iute folosind manusi.
Încingeţi uleiul în ceaun şi, după ce sfârâie bine, adăugaţi carnea de vită. Amestecaţi energic câteva secunde să se rumenească bine până când carnea începe să-şi lase zeama. Nu luati spuma, că e păcat de Dumnezeu! Lăsaţi carnea să-şi facă de cap în amestecul ei, să prindă a se frăgezi înăbuşit.  Când toată zeama a scăzut şi carnea se prajeste din nou în grăsime, adăugaţi ceapa şi ardeii. Când incep sa se înmoaie adăugaţi  boiaua şi seminţele de chimen (măcinat sau întreg). Lăsaţi-le şi pe ele să se rumenească.
Cam asa trebuie sa arate:

Adaugati apa cat sa le acopere! Bagati la cuptor la foc potrivit si lasati-i acolo cam 40 min.
Când carnea e aproape fiartă, adăugaţi cartofii şi roşiile (tăiate în bucăţi generoase). Săraţi şi dacă e prea puţin lichid mai completaţi. Nu exageraţi cu apa. Ingredientele trebuie să fie acoperite la limită. Adăugaţi şi linguriţa de zahăr care trebuie să taie din acreala roşiilor.
Lăsaţi gulaşul la cuptor să mai fiarbă vreo jumătate de oră. Carnea trebuie să fie moale, cartofii fierţi, iar fiertura grosuţă şi gustoasă. Completaţi cu sare şi piper.

Serviţi cu pătrunjel tocat deasupra şi o lingură de smântână lângă. Acum chiar puteţi bea si o bere. Meritaţi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu