sâmbătă, 28 mai 2011

Pulpa de miel la cuptor

Vorbeam de curand cu matusa mea care se mira ca eu mananc miel. I-am spus ca nu am mancat ani buni (exact cum stia si ea) dar ca odata descoperit, in Grecia, m-am indragostit iremediabil de el. Si mi-am dat seama si de ce nu mancam miel inainte: nu era gatit cum trebuie. Scuze mamei si bunicii mele, dar nu era asa cum imi place, cum ne place si cum a inceput sa le placa si unor prieteni care nici ei nu mancasera miel de la mamele lor.
Am sa va spun cum il gatesc eu. Va promisesem reteta inca de la Pasti, dar atunci n-am avut poza necesara. Azi am gatit miel din nou si iata ce a iesit:
Ce ne trebuie:
o pulpa de miel - de obicei pulpa din spate ca e mai mare, altfel nici unul dintre noi nu se scoala satul de la masa
sare
piper
o capatana de usturoi
cateva crengute de rozmarin proaspat (vreo 5)
cateva linguri de ulei de masline

Cum se face:
Se spala pulpa, se unge cu sare, piper, ulei de masline. Se spala rozmarinul si se desface in catei, usturoiul. Intr-un vas un pic adanc se pune usturoiul, apoi jumatate din rozmarin, dupa aceea se pune pulpa si restul de rozmarin. Se acopera cu o folie de aluminiu astfel incat vasul sa fie bine sigilat si se baga la cuptorul incins in prealabil. Se lasa la foc mic cam trei ore, pana cand mielul se desface usor de pe os.
Cand e gata se scoate si se pune pe o farfuie, se acopera si se lasa sa se linisteasca. In acest timp eu fac in tava in care a fost mielul cu o lingura de faina, cateva linguri de apa si o mana buna de menta, un sos pe care apoi il punem peste carne. Nu e insa obligatoriu.
La fel, nu e obligatoriu sa faceti garnitura. Mielul merge bine cu piure de cartofi, spanac fiert, piure de dovleac placintar dar si cu cartofi noi. Eu azi am facut cu cartofi noi pe care i-am bagat in tava langa miel cam cu 40 min inainte de a fi acesta gata.

Un lucru stiu sigur: copiii mei manaca miel cu placere, nu vor avea niciodata reticienta mea sau a sotului meu cand vine vorba de acest fel de mancare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu