joi, 16 februarie 2012

Gulas

Imi era pofta de cava deosebit si mi-am amintit ca nu mai facusem de mult gulas. Am o reteta delicioasa, care, surpriza!, le place chiar si copiilor mei. Fac gulasul in ceaun pentru ca am observat ca iese mai bun, de aceea am adaptat cantitatile la ceaunul meu.

Ce ne trebuie:

0,5 kilograme pulpă de vită sau puteti cumpara ceea ce se numeste ,,gulas" in galantarul de la supermarchet
1/2 kilograme de cartofi
1 ceapa mare
1 ardei gras si unul kapia (frumoşi ar fi roşii)
1 ardei iute (după ce aţi verificat că cei roşii nu sunt  iuţi si depinde de cine mananca. Sincer, daca gulasul nu e un pic picant, nu e gulas :))
1 conserva de roşii decojite sau 3 rosii proaspete
ulei pentru prajit
1 lingura de boia de ardei dulce
o lingurita rasă de chimen
2-3 frunze de dafin (opțional)
o legătură de pătrunjel - eu nu pun decat in farfurie, cand mancam - copiilor nu le place cu patrunjel
o linguriţă de zahăr

Cum se face:

Tăiaţi carnea de vită în cuburi potrivit de mari, asta daca nu cumva ati luat carne de gulas care e deja taiata. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în peştişori, nu foarte subţiri. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi  mărişoare. Lăsaţi cartofii într-un vas cu apă să nu se înnegrească. Curăţaţi ardeii graşi şi tăiaţi-i în pătrate mari. Procedaţi la fel cu cei mici dar pe care îi tăiaţi mai mărunt. Eu scot semintele de la ardeiul iute folosind manusi.
Încingeţi uleiul în ceaun şi, după ce sfârâie bine, adăugaţi carnea de vită. Amestecaţi energic câteva secunde să se rumenească bine până când carnea începe să-şi lase zeama. Nu luati spuma, că e păcat de Dumnezeu! Lăsaţi carnea să-şi facă de cap în amestecul ei, să prindă a se frăgezi înăbuşit.  Când toată zeama a scăzut şi carnea se prajeste din nou în grăsime, adăugaţi ceapa şi ardeii. Când incep sa se înmoaie adăugaţi  boiaua şi seminţele de chimen (măcinat sau întreg). Lăsaţi-le şi pe ele să se rumenească.
Cam asa trebuie sa arate:

Adaugati apa cat sa le acopere! Bagati la cuptor la foc potrivit si lasati-i acolo cam 40 min.
Când carnea e aproape fiartă, adăugaţi cartofii şi roşiile (tăiate în bucăţi generoase). Săraţi şi dacă e prea puţin lichid mai completaţi. Nu exageraţi cu apa. Ingredientele trebuie să fie acoperite la limită. Adăugaţi şi linguriţa de zahăr care trebuie să taie din acreala roşiilor.
Lăsaţi gulaşul la cuptor să mai fiarbă vreo jumătate de oră. Carnea trebuie să fie moale, cartofii fierţi, iar fiertura grosuţă şi gustoasă. Completaţi cu sare şi piper.

Serviţi cu pătrunjel tocat deasupra şi o lingură de smântână lângă. Acum chiar puteţi bea si o bere. Meritaţi!

joi, 9 februarie 2012

Musaca

Toata lumea stie sa faca musaca, nu? Daca nu, eu pun aici reteta, foarte simpla, de musaca. Ce o face pe musacaua mea sa fie deosebita de altele pe care le-ati mai mancat sunt mirodeniile pe care le pun. Mirodenii cumparate din Grecia:
Ce ne trebuie:
(Aici, cei carora le plac cantitatile fixe, ma vor ura. Ideea e ca trebuie sa folositi cantitatea potrivita de ingrediente pentru vasul pe care il aveti. Eu am un vas de ceramica cu dimensiunea 20cmX10cmX10cm. Cantitatile de mai jos sunt pentru acest vas)
5 cartofi mari, taiati rondele
1/2 kg carne tocata - de care va place; mie imi place mai mult cu vita dar e ok oricare dintre ele
o ceapa medie
4 linguri de ulei
3 oua
cascaval pentru ras deasupra
5 linguri sos de rosii

Cum se face:
Se da drumul la cuptor. 
Mai jos puteti vedea cartofii. Ii taiati rondele si ii puneti la fiert. Aici am o precizare: cartofii nu se fierb de tot, ci numai 5 minute. Nu trebuie sa uitati ca nu facem piure si ca in plus, el se mai fac si in cuptor. Daca folositi carne de vita, puteti sa nu ii fierbeti deloc. Carnea de vita se face mai greu, prin urmare, musacaua va sta mai mult in cuptor, deci au timp sa se faca si cartofii, fara probleme.
Tocati apoi o ceapa si o puneti la calit in tigaie 5 minute, dupa care adaugati carnea tocata. Puneti mirodeniile, sare, piper si lasati sa se faca carnea. Amestecati din cand in cand. Cand carnea e gata, adica arata ca in poza de mai jos, incepeti sa puneti straturile.

Punem un strat de cartofi si unul de carne si tot asa pana umplem vasul. Apoi batem 2 oua cu un pic de sare si adaugam aceasta zeama peste tot. Mai completam cu apa ca sa fie acoperit la limita si bagam la cuptor cam 40 min. Dupa aceste 40 min cartofii ar trebui sa fie foarte fierti, carnea facuta si zeama sa nu mai existe. In acest moment eu scot musacaua din cuptor si pun deasupra inca un ou batut amestecat cu sos de rosii si mirodenii (intep ici-colo cu furculita ca sa intre si inauntru) si rad deasupra un strat de cascaval. 
O mai bag la cuptor inca 5-7 minute si apoi e numai buna de mancat.