luni, 27 iunie 2011

Am tablouri proaspete!

Peisaj cu sat si Peisaj marin


Ciulini pe malul marii

duminică, 5 iunie 2011

Top 10 destinatii - Bun gust pentru trup si suflet

Ideea minunata a unor prieteni buni, ma face la aceasta ora tarzie sa ma gandesc la cele mai frumoase 10 destinatii pe care le-am vizitat. Si cum ei au facut un top minunat, cum topul poate cuprinde destinatii din cele mai variate, constat acum ca e un foarte bun prilej sa ma gandesc nu numai la orase sau capitale vizitate, nu numai la tari straine sau locuri exotice, dar si la orasele mici sau zone care mi-au placut.
Constat ca e tare greu sa aleg!
10. CABO DE ROCA (PORTUGALIA) - In traducere acest punct pe harta Europei se numeste ,,capatul lumii" si el este de fapt cel mai Vestic punct al Europei. Se credea pe vremuri ca pamantul se termina aici. Si nu stiu daca din cauza acestei povesti sau pentru ca totul e atat de salbatic, am avut impresia ca asa si este. De pe stanca batuta de vanturi, oceanul se intindea enorm si am trait un sentiment unic. Pamantul cunoscut de mine chiar se termina aici!
9. DELTA DUNARII - Am descoperit Delta acum 2 ani si ma bucur ca am facut-0. Mi-o aminteam ca pe ceva urat din copilaria mea, cu dormit in caldura la casuta de lemn, cu muscaturi de tantari si stricat la burta. Insa Delta inseamna mult mai mult. Inseamna peisaje minunate, pasari, pesti, plimbari pe canale, mancare buna, pescareasca si oameni amabili. E o destinatie inedita, potrivita celor carora le place si aventura si soarele si linistea si ineditul. M-am simtit bine si ma voi reintoarce cu placere in Delta, poate data viitoare prindem si vreun peste :)
8. BUCEGII - Am umblat mult prin lume si am vazut multe orase si zone. Nu pot insa sa nu pun in acest top si prima mea dragoste, Bucegii. Chiar daca in ziua de azi ei sunt ,,calcati" de tot felul de oameni, dintre care unii nu au nici o legatura cu muntele, ei raman muntii tineretii noastre si eu ma aflu printre cei care au avut norocul sa ii fi calcat si prin vai mai puntin umblate. Am trait pe aceste carari momente de bucurie, intristare, disperare, frica, devotament si prietenie adevarata. I-am cunoscut iarna la ski, dar si primavara cand zapezile se topesc, vara cand e foarte cald dar si cand tuna si fulgera. Am cunoscut ,,ceata de Bucegi" dar am vazut si capre negre. Si m-am simtit pe aceste vai si varfuri mai tare si mai buna decat oriunde atundeva.
7. ROMA - Cetatea eterna e ceva ce oricine trebuie sa vada. Si cine nu isi doreste o vacanta la Roma? Chiar daca nu cu Audrey... Mi-a placut mult Roma, am simtit ca ne tragem de acolo (suna a sablon, nu?). Am simtit istoria la fiecare colt de strada. Si vegetatia, ceva splendid! Aici am placerea sa ne delectam cu imaginea portocalelor in pom, a chiparosilor enormi si a pinilor specifici care pareau ca au sute de ani - poate ca si aveau.
6. LUCERNA - Nu o sa va vina sa credeti dar pun in topul acesta pe un loc destul de sus un oras care mi-a placut la nebunie. L-am descoperit in Elvetia, in trecere. N-as fi crezut ca pot exista astfel de orase. Cu casute pictate si un rau de munte limpede precum cristalul, cu pod de lemn din alte secole si hoteluri luxoase. Un sentiment de liniste si senzatia ca esti acolo unde trebuie.
5. CHAMONIX DE MONTBLANC - Pe locul 5 in top sta acest orasel de munte, aflat la poalele Mont Blanc-ului de care ne leaga amintiri foarte frumoase. Este oraselul in care ne-am petrecut luna de miere, in care am revenit cu drag dupa 10 ani si l-am gasit neschimbat. Strajuit de granitul ascutit al Alpilor francezi in primul plan si de Mont Blanc in planul 2, linistit si atat de insorit. Valea pe care vii dinspre Lion ca sa ajungi aici este o mareata campie inalta care se termina in masivul Mont Blanc. Oraselul (statiune turistica) e plin de hoteluri si pensiuni, turistii sunt ori tineri si echipati de escalada, ori mai in varsta si echipati de plimbarea pe munte. Pe o parte a vaii in care este localizat Chamonix-ul se afla cel mai inalt varf din Europa, care pare mai mic privit din oras, decat stancile din fata lui care sunt mai aproape (au si ele 3800 de m), iar pe de alta parte masivul Brevent, mai inalt decat cei mai inalti munti din Romania, toate bune pentru drumetii.
4. SORENTO si INSULA CAPRI - La mare pe aceasta coasta pot spune categoric ca am vazut cele mai frumoase peisaje marine. Si chiar daca excursia nu a fost lipsita de peripetii (care mai de care mai demne de tinut minte :)), amintirea acelei mari, a acelui aer, a acelui soare, a peisajului minunat, face ca toate peripetiile noastre sa fi meritat. Un loc poate mai sus in top ar fi meritat aceasta zona. Oricum, m-as mai duce acolo.
3. PRAGA - Am avut norocul sa petrec 2 luni in Praga si da, m-as mai duce. Nu cred ca am descoperit toate cotloanele ei si nu cred ca m-am saturat de ea. Cel mai mult mi-a placut la Praga efervescenta culturala, sau cel putin ceea ce am simtit eu ca fiind asta. Aici era unul care canta jazz la saxofon, dincolo concerte Mozart, aici casa lui Kafka, dincolo cineva picta in strada. Podul plin incontinuu de oameni care misunau in sus si in jos, concerte si piese de teatru in castel, expozitii la fiecare colt de strada, totul parea ca s-a pornit sa faca din acest oras cel mai cultural din lume.
2. BARCELONA - orasul meu de suflet. Ma leaga amintiri extrem de frumoase despre Barcelona. Numai simplu fapt ca pictez Barcelona va poate spune cat de mult mi-a placut. Este orasul in care m-as muta oricand fara sa ezit. Mi-a placut vremea, marea, oamenii si mai ales mi-a placut cum e construit. Mi-au placut bulevardele largi, zonele verzi aflate la tot locul, casele lui Gaudi, Sagrada Familia si portul. Mi-a placut enorm portul vazut de pe mont Juic.
1. LONDRA - Chiar daca Barcelona e ceva special, nu pot sa pun Londra decat pe primul loc. Poate ca nu m-as muta acolo fara sa ezit, dar e de departe cel mai frumos, mai civilizat si mai plin de istorie oras pe care l-am vazut. Iar englezii, wau! Calzi, amabili, saritori, politicosi, o incantare. Si am sa va mai spun ceva: cand am vizitat Londra prima data in 92, eram studenta, am stat o luna, am iesit cu colegii prietenei mele peste tot. Am crezut ca d-aia imi placuse atat de mult Londra si ma asteptam sa nu imi mai placa la fel de mult la a doua vizita. Dar surpriza: in 2008, cand am fost din nou, mi-a placut si mai mult! Era mai curat si mai frumos, asa cum nu crezusem ca se poate!
N-o sa va mint. A fost greu. Locurile s-au schimbat intr-una (mai putin cele 3 fruntase). Au aparut amintiri si amintirile au adus unele locuri mai sus in clasament. Oricum a fost frumos. A fost placut sa revad poze si sa scotocesc prin amintiri. Si sa nu va supere top-ul meu, asta e el. Am mai fost si in alte locuri, locuri care poate pentru unii sunt in frunte (Paris, Szalsburg, Viena, Budapesta, insule grecesti, Istanbul), dar cand a fost sa aleg, am ales. Va jur ca e greu sa alegi si ca mi-e urat ca pe unele le-am marginalizat sau le-am scos din top. Poate o data voi face cateva topuri pe categorii: munte, mare, orase, zone, capitale, zone de ski, etc.

vineri, 3 iunie 2011

Miroase asa bine la mine in bucatarie

Maine mergem la picnic cu colegii de gradinita ai lui Stefan. Mergem toti, mamici, tatici si copii, cu mingi, palete si paturi. Si desigur, luam si ceva de macare.
Am pregatit una-alta si miroase minunat la mine in bucatarie.
Vom avea maine briose cu oua pe care le-am facut fara sunca dar cu mult marar. Yammy! Apoi am facut ciocanele de pui cu ceapa rosie si prune. Imi lasa gura apa numai cand scriu aceste cuvinte. Am mai facut si alta data si v-am promis reteta. Asa ca iat-o!

Ce ne trebuie:
o casoleta de ciocanele (eu azi am folosit doua casolete, dar noi vom fi multi maine)
cateva cepe rosii (cam trei la o casoleta)
sare
piper
prune (daca nu aveti proaspete puteti pune si uscate) cam 6-7 bucati
sos de soia

Cum se face:
Se spala ciocanelele, se dau cu sare si piper si se ung cu sos de soia, apoi se pun intr-o tava cu prunele taiate in jumatati si ceapa taiata solzisori. Totul ar trebui sa arate ca aici:
Se lasa la cuptor cam o ora, timp in care mai puteti intoarce din cand in cand pulpele ca sa se rumenesca pe toate partile. Dulceata prunelor, ceapa caramelizata dau carnii un gust super bun. Va veti lige degetele, garantat!
Am mai facut apoi briose cu si de ciocolata, ca sa avem si ceva dulce si cam asta e! Ia uitati ce de briose!
Sper sa fie soare si sa ne distram!